Yahnera a la Papatya

Siz de ot sevdalısı mısınız?  Ben hep diyorum; “tam yerine düşmüşüm ben” diye. Otların cenneti Girit! Dağından, taşından ot fışkırıyor adeta. Giritliler de bunun kıymetini çok iyi biliyor ve neredeyse topraktan ne çıksa yiyorlar.  Önümüz kış, otların en coştuğu mevsim. Daha da çeşit çeşit otla dolacak pazarlar, ne güzel! “Yahneralık” diye pazarda satılan demetlerden bir tane aldım ve Yahnera yaptım ben de.

Girit’in pazarlarında satılan, “yahneralık” demetler genellikle doğadan toplanan yabani otlardan ve onlara eşlik eden bir kaç sap yabani pırasadan oluşur. Mevsimlerden kışsa otlar arasında pazı, yabani radika, kaz ayağı, arapsaçı, bazen yabani ıspanak yapraklarına rastlamak mümkün. Yazın otların iyice azaldığı, ancak Vlita ile idare edildiği dönemde; bu demetlerin içindeki otların yetiştirme otlar olma ihtimali da var. Ne olursa olsun, “ot ottur, yeşillik olsun da..” diyerek buna fazlaca kafayı takmıyoruz.

“Yahnera” kelimesinin etimolojik kökeni tahmin edebileceğiniz gibi “yahni”den gelmektedir. Bu da bize bu demetin nasıl pişirileceği hakkında bir ipucu verir. En önemli koşul, zeytinyağında otları kavurmak ve neredeyse hiç denecek kadar az suyla pişirmeyi tamamlamaktır. Mevsimlerden yaz ise, domates; otların daha da bol olduğu kış mevsimi ise, kerevizin yaprakları da eklenir. Tencerede pişen yeşillikler -ıspanak da dahil olmak üzere- hacim olarak çok azaldığı, kısacası pek de bereketli bir tencere yemeği olmadığından içine zaten Girit’in yaylalarında bol bol yetişen patateslerden doğramak da en yaygın gelenektir. Böylece tenceredeki suyun fazlasını da patatesler çeker. Yahnera adıyla satılan otların başka bir kullanım şekli de otlu “pita” yapmaktır. Yunancada “Pita” denilen böreği yalnız otlu yapabildiğiniz gibi ayrıca içine lor ya da beyaz peynir de ekleyebilirsiniz. Otla hazırladığınız aynı içle, “hortopitaki” denen minik börekçikler de hazırlayabilirsiniz. Ben yemedim ama yahneranın etle, hatta balıkla da pişirildiğini de duymuştum.İnternette Yahneralı pilav tarifine bile rastladım. Bu da daha çok benim tarifini verdiğim Spanakorizoya benziyor.

Benim bu hafta pazardan aldığım yahnera demetinde, en sık rastlanan haliyle; pazı, yabani pırasa ve bir kaç sap da arapsaçı vardı. Bu kez yahnera demetimi biraz da hayal gücümü kullanarak değerlendirdim. İşte benim tarifim:     

Yahnera a la Papatya

1 demet karışık “yahnera”lık ot

1 kuru soğan – yemeklik doğranmış

3-4 kırmızı biber – ince doğranmış

1 patates – küçük doğranmış

2 olgun domates

tuz – karabiber

Zeytinyağı

İnce doğranmış kuru soğan kavrulurken içine sırasıyla doğranmış yabani pırasa, sonra kırmızı biberler, en son da iri doğranmış otlar eklenir. Hepsi kavrulduktan sonra patatesler ve rendelenmiş domates de eklenir. Tuz ve karabiberiyle birlikte çok az su katılır. Kapağı kapalı olarak suyunu çekinceye ve patatesler yumuşayıncaya -iyice dağılmayacak- kadar pişirilir. Biraz ılındıktan sonra yenmesi tavsiye edilir.

Tencerede pişerkenki fotoğrafı, kaynar tencerenin kapağını kaldırıp çekince, buhardan çok net çıkamamış. Kusuruma bakmayın…   

 



3 thoughts on “Yahnera a la Papatya”

  • Yahniyi nasıl da güzel anlatmışın, Papatya,
    bildiğin gibi değil, Ayvalıklı olarak
    okurken bile büyük keyif aldım.
    ağzına sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir