Çocuklarla İzmir’i müze müze gezmek -1- Oyuncak Müzesi
İşte bu yüzden sosyal medyayı seviyorum. Memleketimden kilometrelerce uzaktayken bile, -tabiri tam yerindeyse “oturduğum yerden”- burnunun dibinde olup bitenden haberdar olmayan kaç kişiden daha fazla şey biliyorum İzmir’de, İstanbul’da neler olduğu hakkında. Yaz tatilinin başlangıcında, facebookta bir haber dolaştı ki bizim çocuklarla tatil programımıza da şekil vermiş oldu. Haberde İzmir’de ücretsiz gezebileceğiniz 11 tane müze listelenmişti: 9 tanesi şehrin içinde, diğer ikisinden biri Ödemiş’te, öteki de Tire’deydi. İtiraf etmeliyim ki böyle bir müzeler listesini görünceye kadar İzmir’de gezebileceğim bu kadar çok müze olduğunu da bilmiyordum. Listeyi hemen sakladım ve içinden çocukların en çok ilgisini çekecekleri işaretledim. Oyuncak müzesi, Mask müzesi, Karikatür müzesi en başta gidilecekler arasında yerlerini aldı.
Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi’nin web sayfasında, müze hakkında şöyle yazıyor:
“İzmir Konak Belediyesi Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, dünyaca ünlü değerli seramik sanatçımız Ümran Baradan’ ın dünyanın çeşitli ülkelerinden edindiği oyuncakların ve düzenlediği yarışmalarda derece kazanan yetenekli çocukların yaptığı eserlerin yanında; şair, yazar ve İstanbul Oyuncak Müzesi kurucusu Sunay Akın’ ın katkılarıyla 1850′ li yıllardan 1970′ lere kadar gelen tarihsel dönemde; teneke, tahta, kağıt ve plastik malzemelerden üretilmiş dünya tarihinin en önemli oyuncaklarını bünyesinde barındırmaktadır.”
Amerikadan, İngiltere’den, Macaristan’dan, Litvanya’dan, Uzakdoğudan ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden toplanmış oyuncaklar var müzede.
Müzede itfaiye araçları, otobüsler, taksiler, gemiler ve tabi ki trenler Dario’nun en çok ilgisini çekenler.
Maya ise, minik bisikletler, kızlar okulu, minicik mutfaklar ve tabi ki küçücük piyano ve diğer müzik aletlerine bayıldı.
“Anneee, şu okulu gördün mü?” diye beni çekiştiriyordu 🙂
1960 yılından Barbie ve Ken, aslında günümüzde satılanlara pek benzemese de; ince, uzun bacaklı, sarışın “Barbie kızı” modelinin bile yarım asır içinde ne kadar değiştiğini bize gösteriyor.
Müzedeki envai çeşit oyuncağın hepsini sözlerle anlatmaya imkan yok. Siz -çocuklu ya da çocuksuz hiç fark etmez- en iyisi, ne yapıp edin de yolunuzu Oyuncak Müzesine düşürün. Pişman olmayacaksınız…
İzmir Konak Belediyesi Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi
Ziyaret Saatleri : 09:00 – 17:00… Müze Pazartesi Günleri Kapalıdır.
Halil Rıfat Paşa, No:31, Varyant – Konak / İZMİR Tel:+90 232 425 75 13
(Konak’a gidip varyanta çıkan bir otobüse bindikten sonra ilk durakta inerek ve biraz geriye yürüyerek müzeye ulaşıyorsunuz)
Mask müzesi, Karikatür müzesi ve tabi ki Ödemişteki Kent Arşivi Müzesini de fotoğraflarıyla birlikte yazacağım, fırsat buldukça…
Biz bi gidelim, gezelim görelim, fotoğraflarını çekip yazalım; elbet bir gün yolunuz düşer siz de gidersiniz Dilekcim 🙂
Harika! Beni de yanlarında götürün Papatya. Hele trenlerle ilgili olana bayılırım.
Eski bir gemiden yüzer müze haline getirilmiş, Kordonda demir atmış Zübeyde Hanım müzesi de var.
Inciraltında askeri bir gemi ve denizaltı…
oraya dedeleri götürdü çocukları.
Arkas’ ın gemi maketleriyle dolu
Denizcilik müzesi
ve Selçuk treniyle gidilen Çamlık köyündeki Açık hava lokomotif müzesi sonraki güzergahlarımız olacak. Özellikle Dario için bol trenli bir gün olacak 🙂
Sayende de biz öğrenmiş olduk Papatya 🙂 Uzayla ilgili de bir yer var bildiğim kadarıyla İzmir’de. O tarafa gidersek benim bile aklımda oraya gitmek 😀